Om du har fått for høy gjeld etter at du har tatt opp forbrukslån er du ikke alene. Den totale gjelden blant nordmenn er stadig økende. Mange opplever dermed å sitte med for stor gjeld. Å havne i en slik situasjon kan være svært vanskelig. Du kan miste oversikten over økonomien din og ikke se veien ut av gjeldsproblemene.

Dyre forbrukslån

I dag er det svært enkelt å søke om og få innvilget lån. Alt er veldig tilgjengelig med dagens teknologi. En lånesøknad er dermed bare et tastetrykk unna. Denne tilgjengeligheten er svært omdiskutert. Om du først har havnet i en situasjon hvor du sliter med å betale gjelden din, hjelper det deg lite.

Når du har kommet i en slik situasjon er det lett å miste oversikt. Det er lett å bli fortvilet og ikke se veien ut av gjeldsproblemene. For å gjenvinne kontrollen over din egen økonomi er det viktig at du tar et skritt tilbake. Bruk tid på å skaffe oversikt over din totale økonomi.

Skaff deg oversikt over gjelden

Ditt første skritt på veien til å bli gjeldfri er å skaffe oversikt. Lag deg et budsjett hvor du tar med alle inntekter og utgifter du har i dag. Vær realistisk når du budsjetterer kostnadene dine. Ikke glem at strømregningen kan variere mellom årstidene. Ta også høyde for julegaver og andre sesongbetonte kostnader. Om du skal bli gjeldfri er det viktig å sørge for at du ikke opparbeider deg ny gjeld.

Når du har laget en oversikt over hva du betaler i dag, lager du en kopi. Men denne gangen skal du utelate alle kostnader som er knyttet til usikret gjeld. Har du boliglån eller billån må disse inkluderes, men la alle kostnader knyttet til forbrukslån og annen kreditt utebli. Beløpet du har til overs i dette budsjettet er utgangspunktet ditt for å kvitte deg med gjelden din. Dette er motivasjonen din.

Bli kvitt forbrukslån

Når du har skaffet deg oversikt ser du forhåpentligvis litt lysere på det. Nå vet du hvor mye du har til overs hver måned før du har betalt ned på usikret gjeld. Dette beløpet skal du ta med deg nå.

Søk om refinansiering

Med utgangspunkt i den eksisterende gjelden din kan du søke om refinansiering. Uavhengig av om du har lån og utestående kreditt hos flere banker eller kun ett forbrukslån, kan du spare mye på å refinansiere.

Det høres kanskje rart ut å skulle erstatte et forbrukslån med ett nytt. Da bør du merke deg at den største forskjellen mellom et forbrukslån og refinansiering, er nedbetalingstiden. Et forbrukslån kan maksimalt ha fem års nedbetalingstid. Om du derimot skal refinansiere kan du få opptil 15 år. Dette skal hjelpe deg på veien til å bli gjeldfri selv om det vil ta litt lengre tid.

Sammenlign mot budsjettet ditt

Når du søker om refinansiering er det viktig å være ærlig med deg selv. Ikke glem at målet ditt er å bli gjeldfri så fort som mulig. Det kan være fristende å ta full nedbetalingstid. Klarer du å nedbetale lånet på kortere tid bør du absolutt gjøre det. Rentene løper for hver dag. Lånet blir dermed dyrere og dyrere jo lengre tid du trenger for å innfri det.

Oppsummering – bli kvitt høy gjeld etter forbrukslån

Ved å skaffe deg oversikt over økonomien din er du på god vei til å bli gjeldfri. Finn ut hvor mye du klarer å betale ned hver måned. Dette tar du med deg når du skal søke om å refinansiere. Ved å refinansiere forbrukslånet ditt kan du både få bedre rente og lenger nedbetalingstid. Dette kan gjøre det mulig for deg å betjene gjelden din, og på sikt bli gjeldfri.